eKRÉTA

ERASMUS+

Erasmus+ Diákmobilitás 2023.10.18.-2023.10.31.

 

Mobilitási azonosító: 2023-1-HU01-KA121-VET-000124841

 

 

Intézményünkből 3 szakmacsoportból (Turisztika , Informatika és távközlés, Logisztika) 25 diák vett rész 2 hetes szakmai gyakorlaton két kisérő oktatóval a 2023.10.18.-2023.10.31. közötti időszakban. Külföldi fogadópartnerünknél Leptokaryában, amely Görögország Pieria regionális egységének déli részén található valósulhatott meg ez a  rövid távú diákmobilitási program.

 

A mobilitás elsődleges célja, diákjaink általános és szakmai nyelvismeretének bővítése, a nyelvvizsga elérésének segítése, szakmai ismeretek bővítése, a diákok versenyképesebb tudásának biztosítása, tapasztalatgyűjtés a partneriskoláknál és partnerszervezeteknél a szakképzés tartalmára és módszertanára vonatkozóan, iskolánk versenyképességének javítása érdekében.

Kiemelten fontosnak tartjuk a mobilitást ahhoz, hogy diákjaink motivációját fenntartsuk, valamint kompetenciáikat fejlesszük.

Az Erasmus+ diákmobilitásnak kiemelkedő jelentősége van az oktatás terén és a diákok személyes fejlődésében is. A diákok közvetlenül ismerkedtek meg a ország kultúrájával, hagyományaival. Ez hozzájárult a kulturális sokféleség megértéséhez és tiszteletéhez, valamint a globális gondolkodásmód kialakításához.

 

A külföldi szakmai gyakorlat során diákjainknak lehetőségük volt javítani idegennyelvi készségeiket. Ez nem csak a célnyelven való kommunikációban segít, hanem általában is erősíti a nyelvi kompetenciát, ami a munkaerőpiacon is előnyt jelenthet. Az Erasmus+ program lehetőséget biztosított diákjainknak arra, hogy külföldi intézményben tapasztalatokat szerezzenek. Ez a gyakorlati tapasztalat nemcsak szakmai fejlődést eredményez, hanem a diákokat versenyképesebbé teszi a munkaerőpiacon. A külföldi tartózkodás során a diákok olyan szociális készségeket is fejlesztettek, mint a tolerancia, empátia és rugalmasság. A különböző kultúrák közötti kapcsolatok építése és a nemzetközi barátságok kialakítása hozzájárult a személyes érésükhöz.

 

Az Erasmus+ program a diákoknak az európai uniós polgárság érzését is erősíti. A közös értékek és tapasztalatok megosztása révén elősegíti az európai identitás kialakulását.

 

Az Erasmus+ diákmobilitás tehát nem csupán az oktatás terén, hanem a résztvevők személyes életében és a társadalomban is jelentős pozitív hatásokkal járt.

 

 

A mobilitáson részt vevő diákjaink írták:

Bozó Roland (2/14 Turisztikai szervező): „Ez a gyakorlat egy életre szóló élmény volt. Rengeteget fejlődött az angoltudásom és sokat fejlődtem szakmailag is. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki segített abban, hogy el tudjunk utazni egy ilyen csodálatos helyre. Köszönjük a tanárainknak, az idegenvezetőinknek, a sofőröknek és a gyakorlatot tartó tanárunknak Billnek is. Nagyon szuperül éreztem magamat ebben a két hétben.”

Magyar Krisztina Gabriella (2/14 Turisztikai szervező): „Nagyon jól éreztem magam, életem egyik legnagyobb élménye volt. Egy olyan dolog, amire életem végéig emlékezni fogok. Hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen az utazáson. Sok új tapasztalatot szereztem, amiket később, akár a vizsgán akár a jövőbeli munkahelyemen hasznosítani tudok. Új ismeretségekre, barátokra tettem szert, illetve azokat is sikerült jobban megismernem, akik nem voltak ismeretlenek számomra. Olyan helyeken járhattam, ahová soha nem gondoltam volna, hogy eljuthatok. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb helyekre vittek el minket. Mind szakmailag mind emberileg egy hatalmas fejlődés volt számomra ez a két hét, mely során többször ki kellett lépnem a komfortzónámból. Ami az idei évi egyik célkitűzésem is volt.”

Vadál Vivien (2/14 Logisztikai technikus): Összességében számomra egy hatalmas élmény volt az utazás, jól meg voltak szervezve a kirándulások és a szakmai gyakorlat. Az ERP program gyakorlati alkalmazása szerintem sokkal egyszerűbb, mint ahogy a tankönyvekben le van írva. Későbbiekben az állásinterjún egy jó pont lesz az, hogy használtam már ilyen programot. Az angol nyelv használatában pedig arra világított rá ez az utazás, hogy nem kell tartani attól, hogy más nyelven szólaljak meg, hiszen a tudás ott van a fejemben és meg fogják érteni amit mondok, még akkor is ha esetleg hibát vétek egy-egy kifejezésben. „

Nagy Noémi (2/14 Logisztikai technikus): „Magamon azt figyeltem meg, hogy sokkal szociálisabb lettem, ismerkedtem az emberekkel, és bátrabban szóltam oda az idegenekhez. Egy gyönyörű élmény volt, amit örökre a szívembe zártam és mindig elönt a boldogság, ha erre az egészre gondolok. Az angol tudásomon meglepődtem, hiszen mindent megértettem pár kifejezésen kívül, például a lengéscsillapító, ami egy belsős poén lett közöttünk, szóval nagyon viccesen, jó hangulatban teltek a gyakorlati órák Billel, aki rengeteget segített nekünk, rengeteget tanulhattam tőle. Új emberekkel ismerkedtem meg az iskolánkból is, akik nagyon barátságosak voltak, és örülök, hogy a többiekkel is jóba lettem.”

 

 

 

 

Szakképzési mobilitás a Szegedi Szent Benedek School of Business Technikum diákjai és oktatói számára.

 

Iskolánk a 2022. októberében benyújtott, Erasmus-akkreditáció a szakképzés területén pályázatát a Tempus Közalapítvány támogatásban részesítette, és intézményünk az Erasmus akkreditációt 5 évre megkapta.

 

A 2023. februárban benyújtott „Erasmus+ Szakképzési mobilitási projektek Akkreditált intézmények költségvetés igénylő pályázatai a szakképzés területén” pályázati körben támogatottak között, 83.249 ezer euró összegű támogatásban részesült.

Nyertes pályázatunk azonosító száma: 2023-1-HU01-KA121-VET-000124841

Az elnyert támogatás segítségével 2023. szeptember 1. és 2024. október 31. között intézményünkben rövid távú diák és oktatói mobilitás valósul meg Görögországi helyszíneken, rangos képző- és fogadóintézményekben.

A mobilitások témája és tartalma a digitalizáció, az alternatív, 21.századi tanítási-tanulási módszerek elméleti és gyakorlati elsajátítása köré csoportosul, valamint a résztvevők nyelvi és interkulturális gazdagodását hivatott előmozdítani, mindezzel esélyt teremtve diákjaink jövőbeli boldogulásának. A mobilitás lehetőséget ad arra, hogy a diákjaink szakmájuknak olyan területein is tudjanak gyakorolni, amelyre itthon nincs lehetőség, továbbá megismerkedhetnek a szakma újdonságaival is.

Oktatóink szakmódszertani képzéseken és intézményi szakmai látogatáson fognak részt venni. Új szakmai tapasztalatokat gyűjthetnek és oszthatnak meg hasonló területen dolgozó kollégákkal.

Honlap készítés