eKRÉTA

Naptár

2020. Április
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 

OKJ KISOKOS

Kihasználnád a lehetőséget, és állami támogatással végeznél el akár két OKJ-s képzést is?

 

Egyetemista vagyok így is tanulhatok nappali tagozaton ingyen?

Felsőoktatási jogviszony mellett is szerezhettek nappali tagozaton ingyenesen OKJ-s végzettséget, az egyedüli kitétel, hogy 25 éves kor alattiak legyetek. Természetesen esti tagozaton 25 éves kor felett is járhattok az ingyenes képzéseinkre.

Jogosult vagyok az iskoláztatási támogatás (családi pótlék) igénybevételére?

Sokan nem tudják, hogy ha csak felsőoktatási jogviszonyt létesítenek akkor elveszítik jogosultságukat. Ugyanakkor nálunk nappali tagozaton tanulva 20 éves korotokig jogosultak vagytok erre a támogatásra is.

Akkor is tanulhatok ingyen, ha már van diplomám?

Diploma után is van ingyenes OKJ-s képzés, ugyanolyan feltétlekkel szerezhettek OKJ-s szakképesítést, mint azok, akik egyáltalán nem tanultak felsőoktatási intézményben. A diploma ugyanis - az OKJ-s képzés ingyenessége szempontjából - nem számít szakképesítésnek, vagyis az új szabályok szerint a diploma megszerzése után akár két képzésen is tanulhattok állami támogatással.

A dolog egyébként fordítva is igaz: ha OKJ-s szakképesítést szereztetek, attól még tanulhattok állami ösztöndíjas hallgatóként valamelyik egyetemen vagy főiskolán, ha eléritek a felvételi ponthatárokat.

Tényleg két OKJ-s képzés elvégzését támogatja az állam?

Igen, az első és a második szakképesítés megszerzése ingyenes, de csak az iskolai rendszerű szakképzésben, és csak olyan oktatási intézményben, amely állami támogatásban részesül.

Bármilyen OKJ-s képzést el lehet végzni államilag támogatott formában?

Sajnos nem. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az ingyenesen elvégezhető szakok között

Honnan tudhatom meg, hogy melyik iskola indít támogatott képzést?

Iskolánk minden évben megújuló kínálatban indít ingyenes OKJ-s képzéseket, de csak az állam által támogatott szakmákban.

A második szakmát is ingyen lehet megszerezni?

Igen, de vannak plusz feltételek: a második szakképesítés abban az esetben szerezhető meg ingyenesen, ha a jelentkező a felnőttoktatás esti munkarendjében költségvetési támogatásban részesített szakképesítést választ a megfelelő iskolában.

Vagyis a második szakképesítés esetén feltétel az esti munkarend, az iskolarendszerű képzés, valamint az, hogy olyan intézmény olyan képzését válassza, amelyet az állam költségvetési támogatásban részesít.

Nincs érettségim. Így is szerezhetek OKJ-s szakmát?

Az OKJ-s képzések listáján a képzések neve mellett különböző számokat találtok - ha azt szeretnétek megtudni, hogy a saját iskolai végzettségetekkel elkezdhetitek-e a kiválasztott kurzust, a "szint" oszlopban lévő számot kell figyelnetek.

 

Honlap készítés